De zorg digitaliseert in rap tempo – en ook in de apotheek is die ontwikkeling voelbaar. Ebian Brill, apotheker en mede-eigenaar van de zeven Service Apotheken van Apothekersgroep Groningen, ziet het als een kans. “Met de komst van de Service-Apotheek-app hebben we niet mínder contact met patiënten, maar juist andersoortig contact. En dat blijkt veel effectiever.”
Door die spreiding van de locaties in en rondom de stad Groningen ziet Ebian Brill een breed patiëntenpubliek. Opvallend is dat inmiddels bijna een derde van de vaste medicijngebruikers de apotheek-app actief gebruikt. Het is een onderdeel van hun zorgproces geworden.
“Onze app biedt gebruikers veel mogelijkheden”, legt de apotheker uit. “Ze kunnen herhaalrecepten aanvragen, medicatie-informatie bekijken, vragen stellen of meldingen ontvangen wanneer medicatie klaarligt. Patiënten regelen het allemaal wanneer het hen uitkomt, bijvoorbeeld ’s avonds thuis op de bank. Dat gemak verlaagt de drempel om contact op te nemen. En dat leidt weer tot meer én relevanter contact. We krijgen steeds vaker vragen over bijwerkingen, innameproblemen of allergieën.”
Medicijnwekker
Een andere functie in de app is de medicijnwekker: een digitale herinnering voor het innemen van medicatie. “Heel handig, en niet alleen voor ouderen,” benadrukt de apotheker. “De medicijnwekker is gekoppeld aan het persoonlijk medicatiedossier, en het herinnert je aan het innemen van je medicatie. En dat draag je gewoon met je mee op je telefoon.”
Minder telefoontjes, meer overzicht
Bijkomend voordeel van deze vorm van digitale zorg is dat de werkdruk in de apotheek beter te spreiden is. Ebian: “Digitale vragen komen binnen op elk moment van de dag, maar wij kunnen ze op een rustig moment beantwoorden, meestal nog diezelfde werkdag. Zo houden we het werk beter behapbaar en kunnen we gerichter helpen.” Toch vervangt de app het persoonlijke contact niet. Integendeel: voor medicatie-instructies, het bespreken van bijwerkingen of het overleggen van complexe situaties blijft een gesprek aan de balie of in de spreekkamer belangrijk. “Die gesprekken zijn vaak inhoudelijker geworden,” merkt Ebian. “Juist doordat we al veel eenvoudige basisvragen digitaal kunnen beantwoorden. We richten de digitale zorg daarnaast ook persoonlijk in. Zo informeren we mensen wanneer het goed is om een afspraak te maken, bijvoorbeeld voor een medicijn-APK of om wensen rond afbouwen te bespreken. Dit doen we door op relevante momenten tijdens de behandeling tips uit te sturen in de app. Of we plaatsen vragenlijsten in de app om na te gaan hoe het medicijngebruik gaat. Daarmee staan we meer in contact en krijgen zorgvragen alle ruimte.”
Ondersteuning bij het gebruik van de app
Niet iedereen stapt vanzelf over op digitale zorg. Mensen met minder digitale ervaring hebben extra uitleg nodig. “Daar besteden we veel aandacht aan,” zegt Ebian. “Een poster ophangen in je apotheek volstaat niet. Wij wijzen mensen aan de balie op de app en nemen rustig de tijd om te laten zien hoe het werkt. Onze medewerkers zijn hiervoor geschoold en kennen de app zelf door en door. Soms geven we mensen schriftelijke uitleg mee zodat het thuis rustig kunnen nalezen. Vanuit Service Apotheek hebben we daarnaast ook een samenwerking met SeniorWeb, waarbij senioren een gratis abonnement krijgen op ondersteuning bij digitale services. Speciaal voor wie nog onzeker is op dit vlak.” Ook mantelzorgers kunnen gebruik maken van de app: zij kunnen met toestemming inloggen in het account van hun naaste en zo helpen bij medicatiebeheer.
Waardevoller voor de patiënt
Ebian Brill is ervan overtuigd dat de combinatie van digitale én persoonlijke zorg heel krachtig is: “Digitale middelen helpen ons efficiënter te werken en we kunnen bij meer mensen tegelijk een digitale vinger aan de pols houden. Maar het menselijk contact blijft minstens zo belangrijk. Die balans maakt ons werk niet alleen effectiever, maar ook waardevoller voor de patiënt.”
Weten jouw patiënten al welke mogelijkheden er zijn rondom digitale zorg? Ga het gesprek aan en ontdek waar zij behoefte aan hebben.